Women in financial services

Members login
aanmelden

23 januari Executive lunch bij EY

Op 23 januari 2019 kwam WIFS op bezoek bij André ten Damme, hoofd Financial Services van EY in Amsterdam. We spraken met André over zijn carrière en de ontwikkelingen in het accountants vak van de afgelopen jaren en de uitdagingen waar de beroepsgroep voor staat.

Hoe trek je de juiste mensen aan? En hoe behoud je ze, terwijl accountants steeds meer maatschappelijke druk ervaren om de werkzaamheden foutloos uit te voeren?

André startte zijn loopbaan bij een voorganger van EY en is na functies bij diverse financiële dienstverleners sinds zes jaar weer terug als partner bij EY. Hij is hiermee een uitzondering, omdat veel partners binnen EY zijn opgeleid en doorgegroeid. Hoewel André zelf geen accountant is heeft hij door zijn verleden als CFO in combinatie met zijn huidige partnerrol goed zicht op de ontwikkelingen in het accountants vak. Hij benoemt dat het vak sterk veranderd is in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld veel internationaler is geworden, en er zijn meer regels waardoor de vrijheid van de partner sterk is ingeperkt. Een beweging van principle based naar rule based. Ook het toezicht is aangescherpt, waardoor er veel meer aantoonbaar moet worden gemaakt. EY is ook kritischer geworden op het aannemen van klanten.

Minister Hoekstra heeft een commissie ingesteld die aanbevelingen gaat doen aan de sector. André hoopt op aanbevelingen die rekening houden met de internationale reikwijdte van het huidige vakgebied, omdat accountants steeds vaker grensoverschrijdend werken

. En dat het vak aantrekkelijk blijft en minder persoonsgericht. Vanuit WIFS komen ook enkele suggesties: kijk ook naar andere organisatievormen, of leg het opdrachtgeverschap bij de aandeelhouders neer en zorg voor meer instroming van buiten of horizontale doorstroming intern. En qua diversiteit is er ook nog veel te winnen binnen EY. Maar hierin worden nu goede stappen gezet met een leiderschapsprogramma over feminiene waarden en een boot op de gay pride in Amsterdam. De awareness voor de uitdagingen op het gebied van het vak en het bijbehorende leiderschap is sterk verhoogd. Benieuwd waar dat in de toekomst toe gaat leiden.

« naar overzicht