Women in financial services

Members login
aanmelden

Balans belangrijker dan erkenning, zelfstandigheid of geld voor vrouwelijke professionals

Ter gelegenheid van vandaag: Internationale Vrouwendag 2013 presenteert Accenture de resultaten van een wereldwijd onderzoek 'Defining Success'. Niet geld, erkenning of autonomie zijn in hoge mate bepalend voor een vrouwelijke professional om een baan aantrekkelijk te vinden, maar een prettige combinatie van werk en privé.

70 procent van de vrouwen en mannen in het onderzoek denkt dat ze een succesvol werkend en privéleven kunnen combineren. De helft (50 procent) geeft echter aan dat dit niet gelijktijdig kan. Meer dan de helft (52 procent) heeft wel eens een aanbod voor een baan afgeslagen vanwege zorgen over het effect op de werk-privé balans. Deze balans staat met 56 procent zelfs boven andere onderwerpen die bepalend zijn voor een succesvolle carrière. Andere onderwerpen zijn geld, erkenning, en autonomie (respectievelijk 46, 42 en 42 procent).
 
?Tijdens een loopbaan blijven professionals hun definitie van succes herijken?, zegt Adrian Lajtha, Chief Leadership Officer bij Accenture. ?De nadruk ligt afwisselend bij carrièredoelstellingen en persoonlijke prioriteiten. De huidige generatie professionals is steeds op zoek naar de juiste balans. Het is aan bedrijven om innovatieve manieren voor de ontwikkeling, groei en bloei van mensen aan te bieden.?
 
?Een goede werk-privé balans is voor mannen net zo belangrijk als voor vrouwen. Maatregelen om op die manier te sturen op diversiteit, zijn dan ook allang achterhaald?, zegt Katinka de Korte, managing director bij Accenture. ?Diversiteit gaat door de vergrijzing en het aantal hoog opgeleide vrouwen straks gewoon vanzelf. Ervoor zorgen dat medewerkers zelf invulling kunnen geven aan hun balans heeft veel meer te maken met flexibiliteit en focus op het individu. Werkgevers doen er goed aan hier bewust van te zijn en hun manier van communiceren, werven en selecteren daar op aan te passen.?
 
Andere werkgerelateerde factoren die volgens het onderzoek succes op het werk beïnvloeden zijn:
- Tevredenheid: 53 procent van vrouwelijke en 50 procent van de mannelijke respondenten is tevreden over hun huidige baan en zoekt geen ander werk. In het onderzoek van 2012 was dit respectievelijk 43 en 41 procent.
- Werkomgeving: op de vraag naar welke termen een goede werkomgeving beschrijven, stond waardering met 59 procent bovenaan. Eerlijkheid, flexibiliteit en interessant werk volgden met 54, 50 en 49 procent.
- Dienstverband: twee derde van de vrouwelijke respondenten (66 procent) en drie kwart van de mannen (75 procent) werkt al meer dan vier jaar voor hun huidige werkgever. 
- Loonsverhoging: de meerderheid van de respondenten (vrouwen 58 procent en mannen 64 procent) heeft al eens om een loonsverhoging gevraagd of was hierover in onderhandeling. In 2012 bedroegen deze percentages 49 en 57 procent en in 2011 nog 44 en 48 procent.
- Vakantie en werk: drie kwart van de respondenten (75 procent) werkt ook op vakantiedagen. Zij checken dan mail, halen werk in, willen ongestoord werken of nemen deel aan een conference call (respectievelijk 71, 44, 35 en 30 procent). 40 procent van de respondenten noemt zichzelf een workaholic.
- Vertrek: de belangrijkste redenen om een werkgever te verlaten, zijn: verantwoordelijkheden die niet bij het geschetste profiel passen (38 procent), salaris (38 procent) of oninteressant werk (34 procent).
- Baan zoeken: in de zoektocht naar een nieuwe baan kijken respondenten op vacaturesites, nemen ze contact op met vrienden en hun netwerk en maken ze hun online profielen weer compleet (respectievelijk 30, 24 en 21 procent).
 

« naar overzicht