Women in financial services

Members login
aanmelden

Duurzaamheid bij DNB ontstaan op het strand

Op 24 april 2018 stond de strategische borrel van WIFS in het teken van duurzaamheid en een gesprek hierover met DNB directeur Frank Elderson. I

n de mooie kunstruimte van DNB ging Frank onder leiding van moderator Wieske Ebben (organisatie-adviseur bij DNB) in gesprek met Angeli van Buren (cliëntmanager bij PGGM), tevens WIFS lid, over het thema duurzaamheid. Ook de aanwezige dertig leden van WIFS namen actief deel aan het gesprek.

Duurzaamheid is een hot topic in de financiële sector. De aandacht hiervoor is enorm gegroeid in de afgelopen jaren, mede door de VN Sustainable Development Goals die in 2015 zijn gepubliceerd en die inmiddels door veel bedrijven zijn omarmd. Zowel DNB als PGGM hebben een goede bijdrage geleverd aan het verder brengen van de aandacht voor duurzaamheid en een duurzaam financieel stelsel.

Frank licht toe dat de aandacht voor duurzaamheid bij DNB een belangrijke impuls heeft gekregen tijdens een strandwandeling met de zeven jaar geleden aangetreden directie die samen over de missie van DNB spraken. In de missie van DNB is toen het woord ‘duurzaam’ opgenomen; DNB maakt zich sterk voor financiële stabiliteit en draagt daarmee bij aan duurzame welvaart in Nederland. De impact hiervan is enorm geweest. Frank is hiervoor binnen DNB en de sector en in Europees verband een belangrijke aanjager geweest. In Nederland zijn DNB werkgroepen ingesteld door partijen in de financiële sector. Ook PGGM heeft hieraan een bijdrage geleverd en bijvoorbeeld samen met andere partijen criteria opgesteld voor het meten van de impact van de Sustainable Development Goals die nu wereldwijd worden erkend.

Angeli vertelt dat binnen de pensioensector PGGM een voorloper is op het gebied van duurzaamheid. De grootste klant, pensioenfonds Zorg en Welzijn, staat bijvoorbeeld al ruim 10 jaar op nummer 1 in de VBDO benchmark. Dit is gelukt door steeds te blijven vernieuwen en heel gericht te werken aan een beleggingsbeleid waarmee positieve impact op duurzaamheid wordt bereikt. Er is bijvoorbeeld gekozen voor het beleggen in vier thema’s die ook weer kunnen worden gelinkt aan de Sustainable Development Goals. Ook andere financiële instellingen maken keuzes in duurzaamheidsdoelen. ABN AMRO kiest voor vergroening van de woningvoorraad in Nederland en de Rabobank richt zich bijvoorbeeld op verbeteringen in de landbouw.

Er zijn ook nog wel belemmeringen te benoemen om verder te groeien in duurzame beleggingen. Bijvoorbeeld een limiet op private beleggingen die opgelegd wordt aan pensioenfondsen waardoor deze beleggingen die zeer geschikt zijn om duurzaam te maken, worden gelimiteerd. Frank roept alle aanwezigen op om eventuele belemmeringen vooral aan te kaarten bij DNB, omdat DNB hierover graag in gesprek gaat.

In het tweede gedeelte van het programma heeft Gisella van Vollenhoven een verhaal gehouden over de kunstcollectie van DNB.

Hiermee kwam een interessant gesprek ten einde en kregen de WIFS dames vervolgens nog een toelichting op een van de kunstwerken in de kunstruimte van DNB door Gisella van Vollenhove (Division Director Pension Supervision). Zij is oud lid van Wifs, werkzaam bij DNB en lid van de kunstcommissie van DNB. Zij trok in haar toelichting een mooie link naar duurzaamheid in onze sector met als vraag wat haalbaar is in het onhaalbare. Afgesloten werd met een borrel waarin nog gezellig werd nagepraat met elkaar.

« naar overzicht