Women in financial services

Members login
aanmelden

Korte terugblik op executive lunch 27 januari 2020: Unconsious bias

Op 27 januari vond de eerste executive lunch van WIFS in het nieuwe jaar plaats. En wat een heerlijke start van het jaar was dat! Een kleine 20 vrouwen was te gast bij BNY Mellon en ging in gesprek met CEO Leonique van Houwelingen. Onderwerp van gesprek: unconsious bias ofwel onbewuste vooroordelen in relatie tot vrouwen die naar de top willen. Wat zijn de ervaringen? Welke mogelijkheden bieden AI en andere technische mogelijkheden? Zorgen die voor vooruitgang of faciliteren ze tunnelvisie?

Naast legio voorbeelden kwamen ook goede ideeën aan de orde. We delen er graag een paar:

- diverse samenstelling van AI teams zorgt voor meer gevarieerde inbreng in algoritmes

- zorg voor goede governance op AI, leg besluitvorming goed vast ten behoeve van reproduceerbaarheid van beslissingen en neem gender en ethiek bewust mee

- iedereen heeft “last” van unconsious bias, ook vrouwen zelf. Maak het consious! Wat daarbij kan helpen is training, of bijvoorbeeld de tests, die Harvard heeft ontwikkeld om je inzicht te geven in je eigen onbewuste vooroordelen (Lees hier).

- zet data in bij je besluit- en oordeelsvorming, maar maak bewust de combinatie met je eigen interpretatie

- maak gebruik van biasfree tools, bijvoorbeeld bij werving en selectie

- maak vrouwvriendelijke job descriptions

- maak vaker gebruik van “bewijs”, zoals onderzoeken die aantonen dat gemengde teams beter presteren dan alleen mannen of vrouwen en voorbeeldlanden als Scandinavië. Zet statements van gerenommeerde bedrijven in, bijvoorbeeld Goldman Sachs, dat geen bedrijven meer naar de beurs brengt als niet een bepaalde mate van diversiteit in de leiding is gewaarborgd.

- zet mentoring (ook reverse!) en sponsorprogramma’s in je organisatie in. Dat werkt stimulerend en creëert ook vrouwelijke rolmodellen

Tot slot: meer vrouwen naar de top is nadrukkelijk niet een checklist met vinkjes, het gaat niet over de zogenaamde excuustruus, maar gaat over intrinsieke motivatie. Van mannen en vrouwen.

Leestip: klik hier.

Veel dank aan BNY Mellon voor de gastvrijheid!

« naar overzicht