Women in financial services

Members login
aanmelden

Managen van Persoonlijke Uitstraling

De Workshop Managen van Persoonlijke Uitstraling op 14 juni was een succes. Zabeth van Veen van ImagoMatch verzorgde de workshop. Zabeth startte de workshop meteen met een directe vraag. Wat was onze eerste indruk van haar?

Mensen hebben meestal direct een eerste indruk van andere mensen, zonder ze zelfs gesproken te hebben. Deze eerste indruk is niet op basis van kennis, maar op basis van persoonlijke uitstraling. De eerste indruk gaat over wat een ander ziet. Er gebeurt dan "iets'" met de ander.

 

Het onderwerp persoonlijke uitstraling is een onderwerp dat niet of nauwelijks wordt aangeroerd binnen bedrijven. Maar, persoonlijke uitstraling kan wel degelijk een grote impact hebben op iemands carrière. In een paar seconden wordt het beeld wat iemand van je heeft, gevormd. Dat gebeurt al bij binnenkomst bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Je kunt nog zo goed zijn in je werk, als de werkelijkheid en kennis niet overeenkomt met het beeld dat iemand van je heeft, dan wordt het moeilijk om deze bij te stellen. Degene die dat beeld heeft gevormd moet zijn eigen ongelijk toegeven en dat is vaak moeilijk, aldus Zabeth. Het gaat niet om jou, maar om de perceptie die een ander van je heeft.

 

Maar, wat is de noodzaak om jezelf op een bepaalde manier te profileren? Waarom wordt dit steeds belangrijker? We leven in een maatschappij die zeer beeldgericht is. De jongere generatie denkt ook veel meer in beelden. De wereld verandert steeds meer van een kenniseconomie naar een belevingseconomie. Iedereen kan kennis, bij wijze van spreken, van internet afhalen. Waar het om draait is de combinatie van kennis en de persoon, het gaat om authenticiteit. Hoe verder je komt, hoe belangrijker deze authenticiteit wordt.

 

Mensen gaan vrij nonchalant om met hun foto op social media. Voordat we iemand zakelijk spreken kijken we vaak eerst, bijvoorbeeld op Linkedin, hoe de ander eruit ziet. We vormen onze eerste indruk bij die foto. We hebben dus maar een hele kleine mogelijkheid om onszelf hierin te profileren. Om dit onderwerp kracht bij te zetten toonde Zabeth een aantal foto's van de deelneemsters die ze van internet had gehaald. Deze werden zonder omhaal en direct op de man af met elkaar besproken. Hierdoor realiseerde ik dat ik zelf heel kritisch moet kijken naar mijn eigen foto op linkedin!

 

Hoe meer kwaliteit men ziet, hoe meer kwaliteit men iemand toedicht. Je kijkt naar de persoon met de hoogste status. Vaak heeft dit te maken met de kleding, het beeld wat de ander van je heeft. Maar, er is nog een ander fenomeen. Passie en talent maakt mensen onweerstaanbaar. Zabeth vroeg de deelneemsters het podium te pakken en te vertellen waar ze goed in zijn. Niemand stond op. Als voorbeeld van podium pakken toonde Zabeth het eerste optreden van Susan Boyle tijdens Britains got talent. Het filmpje toonde heel duidelijk dat de hele jury inclusief het publiek haar beeld over Susan al klaar had: "Deze vrouw kan niet zingen". Totdat ze ging zingen en iedereen van het tegendeel bewees. Susan toonde op dat moment aan dat het belangrijk is om het podium te pakken. Zij heeft dit wel gedaan. Zabeth vond het zeer jammer dat wij dit niet deden. Bij de beeldmaatschappij is dit wel belangrijk. Laat je kansen niet liggen, pak het podium. Uitstraling en persoonlijke kwaliteiten gecombineerd met kennis maakt je authentiek.

 

Zabeth sloot de workshop af met de woorden: Onderneem zelf actie. Denk niet dat mensen je wel zien, pak het podium. Verwacht niet dat een ander je wel ziet, maar claim je credits. Wil je zelf ook meer weten over deze workshop, lees de handout "Managen van persoonlijke uitstraling".

 

Na deze intensieve, boeiende workshop werd er nog flink nagepraat tijdens de borrel. Ook werd er nog flink nagepraat met Zabeth van Veen.

 

Zabeth van Veen, Wendy van Tol, Ellen von Koczian, Leontine Admiraal en Anky van den Berg namens het WIFS bestuur bedankt voor het organiseren van deze enerverende middag. Dames chapeau en hartelijk dank.
 
Brenda Oenema

« naar overzicht