Women in financial services

Members login
aanmelden

WIFS steunt de NVB tijdens Week van het Geld

Actieve rol voor leden tijdens ?Bank voor de Klas 2012? De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert tijdens de Week van het Geld (12 t/m 16 november 2012) weer het Bank voor de klas initiatief. Deze week heeft als doel kinderen te leren omgaan met geld. Bank voor de klas is het financiële gastlesprogramma voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool (9 t/m 12-jarigen) en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door banken. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen al jong leren omgaan met geld, ze daar op volwassen leeftijd profijt van hebben. Bank voor de Klas maakt kinderen op een speelse manier bewust van financiële keuzes die ze moeten/kunnen maken. Aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld (zoals sparen, zakgeld en lenen) worden kinderen onder andere via het onderwijs financieel bewuster gemaakt. Hiermee wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Meer informatie is beschikbaar op weekvanhetgeld.nl en wijzeringeldzaken.nl.

WIFS heeft een aanbod van de NVB om deel te nemen aan het financiële educatie lesprogramma aanvaard. Indien WIFS-leden zich willen inschrijven verwijst WIFS in eerste instantie door naar de deelnemende banken waar leden eventueel werkzaam zijn. De deelnemende banken zijn: ABN AMRO Bank, ASN Bank, Achmea, BNG, Credit Europe Bank, Delta Lloyd, Friesland Bank, ING, NIBC, NWB Bank, Rabobank,  Regiobank, SNS Bank, Theodoor Gilissen, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers. In tweede instantie verwijst WIFS door naar het Verbond van Verzekeraars. WIFS Leden die zich niet middels deze weg kunnen inschrijven kunnen zich rechtstreeks registreren via info@bankvoordeklas.nl.
 
Doe mee aan Bank voor de Klas 2012!

Geef ook een gastles op de basisschool van je kind of in de buurt

 

Vind je het leuk om met kinderen om te gaan? En wil je hen graag spelenderwijs iets leren over geld, sparen en lenen? Doe dan mee! Bank voor de Klas zoekt namelijk gastdocenten. Aanmelden kan medio augustus via bankvoordeklas.nl. Breng alvast de basisschool op de hoogte.

 

Hoe ziet een gastles eruit?

Centraal in de gastles staat de Cash Quiz, ontwikkeld in samenwerking met het Nibud en Identity Games. In deze klassikale quiz voor teams van drie tot vier kinderen komen onderwerpen aan de orde die met ?omgaan met geld? te maken hebben. Wat is chipknip? Hoe gebruik je een pinpas? Wat is een bank eigenlijk? De Cash Quiz heeft rekenvragen, kennisvragen, schattingsvragen en meerkeuzevragen; allemaal afgestemd op de leerdoelen van het Nibud.

 

Het spel duurt ongeveer 45 tot 60 minuten; de totale gastles zo?n 90 minuten. De Cash Quiz laat je aan je aan het eind van de les achter in de klas. Ook krijgen alle kinderen het Weetjes-kwartet mee naar huis. Een leerzame en speelse aanvulling op de Cash Quiz die kinderen nog meer over geld leert, zoals ?hoe kan ik geld besparen? en ?in welke spreekwoorden en uitdrukkingen staat geld centraal?.

 

 

Jij bent geschikt als gastdocent

Als je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en hen iets te leren, dan ben je zeker geschikt als gastdocent! Het maakt niet uit welke functie je binnen de bank uitoefent: alleen enthousiasme is vereist. In overleg met je leidinggevende bepaal je wanneer de gastles kan worden gegeven.

 

Natuurlijk krijg je na aanmelding  ruim van tevoren de Cash Quiz en het Weetjes-kwartet toegestuurd. Daarnaast ontvang je een lesbrief met, presentatietips, en voorbeeldvragendie je kunt stellen om de dialoog met de kinderen op gang te brengen.

 

Tot slot ontvang je ook achtergrondinformatieover de belevingswereld van de kinderen. Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld? Waaraan geven ze geld uit? Behalve handig als voorbereiding ook leuk om te weten.

 

Ervaringen van andere gastdocenten

Veel bankmedewerkers ruilen graag een dag achter de computer in voor een dag voor het schoolbord om kinderen vroeg ?geldwijs? te maken. Hoe hebben zij het ervaren? Een paar reacties:

 

Tom (48 jaar)

?Het enthousiasme van de kinderen is zo aanstekelijk! Er komen zulke leuke gesprekken op gang. Het was veel te snel voorbij. Volgend jaar wil ik wel meer gastlessen draaien.?

 

Mariska (37 jaar)

?Ik vond het eerst best spannend om voor de klas te staan, ook al was het de klas van mijn zoontje. Maar de adviezen die je meekrijgt werken goed en de Cash Quiz loopt vanzelf. De kinderen waren zo enthousiast! Daardoor was ik al snel ontspannen. Het was heel erg leuk.?

 

Guus (57 jaar)

?Het was geweldig om als opa voor de klas te staan. Heel spontane kinderen die heerlijk interactief meededen, een enthousiaste juf en mooi spel. Kortom, een ochtend met een gouden randje!?

 

Vorig jaar al gastdocent geweest

Ben je afgelopen jaar ook gastdocent geweest en vraag jij je af of je dit jaar weer kan meedoen? Jazeker! Het spel is vernieuwd: niet alleen ziet het spel er anders uit, ook zijn een gedeelte van de vragen anders. Daarbij is herhaling leerzaam. Hoe vaker leerlingen bewust worden gemaakt van financiële keuzes, hoe meer ze ervan zullen onthouden.

 

Hoe vind ik een basisschool?

Je kan de basisschool van je eigen (klein)kinderen alvast benaderen, maar ook die van je collega, je vriend(in) of gewoon de school in jouw buurt. Misschien vind je het ook wel leuk om samen met een collega naar een basisschool te gaan of wil je meerdere gastlessen geven?

 

Voor de basisschool is een informatiebriefbeschikbaar waarin de leerdoelen en de verwachtingen voor de school zijn omschreven. Deze brief kan je vinden op bankvoordeklas.nl en intranet. De brief kan je alvast afgeven zodat de basisschool kan nadenken over deelname.

 

 

Hoe kan ik mij als gastdocent aanmelden?

Op de website bankvoordeklas.nl kan je je vanaf medio augustus aanmelden met jouw school. Heb je vragen dan kan je natuurlijk ook bij de coördinator van je bank (afdeling Communicatie) terecht. Zijn of haar contactgegevens vind je op intranet. Of neem contact op met de projectcoördinator van Bank voor de klas via info@bankvoordeklas.nl .

« naar overzicht