Women in financial services

Members login
aanmelden

WIFS/NCD event: Hoe word ik commissaris?

Meer vrouwen in de Raad van commissarissen, hoe doe je dat?  

11 juni 2015 - Een commissariaat is niet langer meer voorbehouden aan Raad van Bestuursleden én er is sterke behoefte aan vernieuwing en verandering in de rol van de commissaris.

Met name vrouwen kunnen voor deze verandering zorgen, en daarmee voor meer balans in de raden van commissarissen van bedrijven.  WIFS (Women In Financial Services) en NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren)  speelden in op deze trend met hun gezamenlijke event  “Hoe word ik commissaris?”,  dat zij op 11 juni bij APG in Amsterdam organiseerden. Ruim 100 mannen en vrouwen namen deel aan deze levendige discussie.

Bekende commissarissen delen hun ervaringen  
De ervaren commissarissen Ada van der Veer-Vergeer (o.a. RvC Alliander, LeasePlan, NPO) , Margot Scheltema (o.a. RvC TriodosBank, GasTerra) en Kees van der Waaij (o.a. Unilever, Achmea)  namen deel aan een paneldiscussie onder leiding van trendwatcher Farid Tabarki en beantwoordden alle mogelijke vragen en dilemma’s van de ruim 100 aanwezigen.  Inspireren en interesse wekken kunnen deze coryfeeën in het vakgebied als beste. Hun tips zijn: vraag je niet af hoe maar ook waarom je commissaris wilt worden.  Je bent geschikt als je voldoende vlieguren hebt, leeftijd is daarbij niet van belang, verstandige besluiten kunnen nemen en over wijsheid beschikken. En je bent niet geschikt als je eigenlijk executive wilt zijn, en dus nog steeds de baas wilt zijn.

Oriënteren op een commissariaat
Meer inzicht te geven in de rol van commissaris en met name vrouwen hiervoor te interesseren, was het doel van het event. In vier workshops konden de deelnemers zich oriënteren op wat een commissariaat inhoudt. Jacoby Mensinga (DNB) gaf meer informatie over de toetsingsgesprekken van DNB, en Anoushka Wajer (DNB) ging in op gedrag en cultuur in de boardroom. Lizzy Doorewaard, deelde als beroepscommissaris haar verhaal en ervaringen direct uit de boardroom en Gerard Citroen (Interim transitiemanager) deelde zijn nieuwe visie op toezicht met meerwaarde, vanuit zijn rol in de ontwikkeling van de nieuwe NCD opleiding voor de nieuwe generatie toezichthouders.

Enkele Quotes:

Gerard Citroen: “Fit for the Future? De rol van de toekomstige Commissaris is om meer kennis van buiten naar binnen te halen.”

Jacoby Mensinga: “Onafhankelijkheid; kritisch durven zijn is een competentie die je nodig hebt als commissaris.”

Kees van der Waaij: “Een afwijkende mening? SO WHAT. Als 2 mensen dezelfde mening hebben, is er 1 overbodig.”

« naar overzicht