Members login
aanmelden

Ilonka van der Klauw

Ilonka.jpgBestuurslid - Portfolio Thought Leadership

Ilonka van der Klauw is sinds 2015 werkzaam als Senior Compliance Officer bij NIBC Bank in Den Haag. Ilonka heeft 28 jaar ervaring in de financiële sector. Eerder was zij werkzaam als belastingadviseur bij Price Waterhouse Vooren, als fiscalist bij het Ministerie van Financiën en 17 jaar bij ABN AMRO Bank, in verschillende functies.

De sollicitatie naar de functie van bestuurslid bij WIFS was (natuurlijk) een bewuste keuze. Ilonka: “Iedere keer als ik bij een bijeenkomst van WIFS ben, krijg ik hernieuwde energie. Ik tref er zoveel enthousiaste, professionele vrouwen aan met een drive en een ambitie! Dat vind ik echt heel inspirerend. En de activiteiten spreken mij ook zeer aan.”

Eerder was ze lid van vrouwennetwerken als Vrouwen in Financiën en de Leading Ladies van ABN AMRO, bij de laatste ook als bestuurslid. Ze kan zich helemaal vinden in de missie van WIFS: een betere balans creëren tussen masculiene en feminiene waarden in de financiële sector. “Mannelijke waarden zijn onder andere competitie, assertiviteit, ambitie, efficiëntie en doelgerichtheid.  Samenwerking, empathie, communicatie, zorg voor elkaar, zorg voor later en zorg voor de toekomst van onze kinderen zijn typisch vrouwelijke waarden. De kredietcrisis heeft laten zien dat het ongezonde overwicht van mannelijke waarden heeft geleid tot korte termijnfocus, najagen van eigen belang en onethisch handelen, terwijl er te weinig aandacht was voor vrouwelijke waarden, die zich in de financiële sector vertalen in het belang van de klant en van de samenleving, de focus op de lange termijn en risicobeheersing. Een goede balans kan het beste door mannen en vrouwen samen gecreëerd worden. Daarom is het belangrijk dat er meer vrouwen in hogere posities komen, die het belang van de vrouwelijke waarden kunnen uitdragen. Het is een cruciaal element in het herstel van vertrouwen in de financiële sector.”

Via WIFS zoekt Ilonka naar nieuwe mogelijkheden om duurzaam aandacht te vragen voor het belang van vrouwelijke waarden. Ze is erg blij met de portefeuille ‘Research’, die de jaarlijkse uitreiking van de Diversity Accelerator Award mogelijk maakt. “De uitreiking van deze belangrijke prijs voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek op het gebied van diversiteit betekent terugkerende aandacht voor het onderwerp. Bovendien levert het extra media-aandacht op. De onderzoekers in kwestie kunnen hun onderzoek bij een veel groter publiek onder de aandacht brengen dan alleen in wetenschappelijke kring. Dat is leuk èn nuttig!”

Tegelijkertijd kijkt ze ernaar uit haar zakelijke en sociale netwerk uit te breiden. “Netwerken via WIFS – ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt unieke gelegenheden om over de grenzen van je eigen organisatie heen te kijken en met andere professionals ervaringen uit te wisselen. En als bestuurslid gaan er natuurlijk nóg meer deuren voor je open. Ik verheug me er zeer op.”

Ilonka woont samen met Luuk en heeft een zoon van 18 en een dochter van 16. In haar vrije tijd is ze graag buiten om te wandelen en te tuinieren. Ze houdt van koken en van lekker eten. Haar vakanties brengt ze het liefst in Zuid-Europa door.