U bent hier:

Rolmodellen in de spotlight: Josephine & Lievijne

21/02/2022

Onze partner Lof zet 'Next Generation' rolmodellen in de spotlight: jonge vrouwen met ambitie die hun eigen koers varen.

Josephine van der Vossen-Jonker, lid van de Raad van Advies van WIFS nomineerde Lievijne Neuteboom, bestuurslid van WIFS. Lees hier hun verhaal!

Josephine van der Vossen (Partner bij Executive Search bureau Partners at Work) nomineerde Lievijne Neuteboom (Sustainable Finance Specialist bij European Banking Authority)

“Ik ken Lievijne vanuit mijn rol als lid van de Raad van Advies van Women in Financial Services (WIFS). Lievijne is een next generation rolmodel; zij maakt zich vanuit het bestuur van WIFS hard voor meer diversiteit – met name gericht op vrouwen – in de financiële sector. Daarnaast is ze een expert op het gebied van duurzaamheid in de financiële sector. Tot voor kort was ze werkzaam bij De Nederlandsche Bank en gaf zij gastcolleges aan de Universiteit van Leiden op het gebied van duurzaamheid. Momenteel werkt ze bij de European Banking Authority als Sustainable Finance Specialist. Ze is een gedreven en ambitieuze jonge professional, met een goede antenne voor maatschappelijke ontwikkelingen. Ze is een voorbeeld voor andere jonge professionals, authentiek, ze staat ergens voor en weet dat met enthousiasme uit te dragen.

Lievijne en ik hebben een gezamenlijke missie om het belang van diversiteit in alle facetten onder de aandacht te brengen zodat we aan een duurzame toekomst bouwen, waar voor iedereen plek is. Als het gaat om een waardevolle nalatenschap voor mezelf, zou ik graag zien dat er gelijke kansen zijn voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, afkomst of geaardheid.  Maar laten we eerst zorgen dat de waarde van vrouwelijk leiderschap wordt gezien. En dat dit leidt tot een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in teams en organisaties. Het is bewezen dat dit leidt tot betere besluitvorming en resultaten, verhoogd werkplezier en meer innovatie”.

Lievijne over haar nominatie
“Ik beschouw mijn nominatie als heel eervol. Temeer omdat ik genomineerd ben door Josephine, wie als Partner van executive search bureau Partners at Work op dagelijkse basis toonbeelden van vrouwelijk leiderschap voorbij ziet komen. Ze draagt met haar bedrijf een gedachtegoed uit en brengt dat in de praktijk waar ik volledig achter sta. Daarmee weet ze goed hoe effectief vrouwelijk leiderschap eruit ziet. Het feit dat ik bij haar opval als een rolmodel op dit gebied, beschouw ik daarom als een heel groot compliment. Vrouwelijk leiderschap vond ik op jonge leeftijd al interessant. Ik schreef mijn profielwerkstuk op de middelbare school over het glazen plafond en ik ben mij met het onderwerp blijven bezighouden tijdens mijn studie, stages en sinds ik werk, via Women in Financial Services (WIFS). Geweldig dat deze inspanningen ertoe hebben geleid dat ik nu door Josephine als rolmodel op dit gebied ben genomineerd.

Vrouwelijk leiderschap gaat voor mij over leiderschap dat oog heeft voor de wereld om haar heen. Ik denk dat dat nu, meer dan ooit, het soort leiderschap is dat we nodig hebben. De wereld om ons heen verandert ontzettend snel en staat voor complexe uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en sociale ongelijkheid. Dit vraagt van bedrijfsleven, politiek en maatschappelijke organisaties om nieuwe inzichten en initiatieven toe te laten en te ontwikkelen waarbij duurzaamheid en toekomstgericht denken voorop staan. Met als uitgangspunten, welzijn in plaats van welvaart en waarde in plaats van winst. Zelf draag ik hieraan bij door te werken aan de verankering van duurzaamheid in de financiële sector, een sector waar het vaak nog ontbreekt aan zowel vrouwelijk leiderschap als een focus op lange termijn waarde creatie. Voor mij niets mooiers dan juist in deze sector bij te dragen aan steeds groter wordende positieve veranderingen op die twee gebieden.

Het proberen te verbeteren van de wereld loopt als een rode draad door mijn academische en professionele loopbaan. Het is de reden dat ik ervoor koos om International Development te studeren en ik na mijn studie koos voor een baan waarbij ik maatschappelijke impact zou kunnen maken. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen dat de financiële sector een belangrijke functie kan vervullen in het verduurzamen van de economie en maatschappij, door deze verduurzaming te financieren. Omdat ik hieraan een bijdrage wil leveren, leg ik mij sinds de start van mijn loopbaan toe op het integreren van duurzaamheid in de financiële sector, als Sustainable Finance Specialist bij De Nederlandsche Bank, Europese Centrale Bank en sinds kort bij de European Banking Authority. Daarnaast probeer ik bij te blijven dragen aan het verbeteren van de positie van vrouwen binnen de financiële sector als bestuurslid van Women in Financial Services (WIFS).”