Members login
aanmelden

NCD

Diversiteit in leiderschap
Samen met de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren)  zet WIFS zich in om diversiteit in leiderschap binnen organisaties te bevorderen. Sinds de ondertekening van een partnerovereenkomst in 2015 werken we samen voor meer vrouwen in leiderschapsposities. Dat doet NCD door vrouwen te motiveren en hen uit te nodigen voor relevante events, door opleidingen op te zetten, door mentorposities te realiseren en te matchen op posities. En daarmee hopen we een aanzet te geven om de bestaande  ‘muurtjes’ in- en buiten de boardroom af te breken.

WIFS- en NCD- leden kunnen inschrijven op elkaars events tegen ledentarief en we organiseren minimaal één keer per jaar gezamenlijke events. Daarmee helpen we onze wederzijdse leden met de kennis van WIFS én NCD en stellen wij hen in staat hun netwerk verder uit te breiden.


11 Juni 2015 organiseerden WIFS en NCD gezamenlijk het evenement : Hoe word ik commissaris? Naar aanleiding van dit event is een intervisiegroep gestart van WIFS leden die de ambitie hebben om commissaris te worden. Het succes hiervan leidde tot uitbreiding van het aantal intervisiegroepen. Een prachtig resultaat van dit gezamenlijke event!

Vrouwelijke invloed
WIFS vindt de samenwerking met NCD cruciaal als het gaat om het creëren van meer feminiene invloed in organisaties én daarmee een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen in de Boardroom. Want het blijkt dat een beter evenwicht tussen de bijdrage van mannen en vrouwen op elk niveau van de organisatie, dus ook in de top, leidt tot aanmerkelijk beter leiderschap. Dat blijkt al uit diverse onderzoeken. En dat nieuwe leiderschap, uitgaande van diversiteit, hebben we in Nederland hard nodig om een toppositie in de wereld te houden.

Diversiteit
Het M/V Factor project van de NCD is een van de initiatieven waarmee  actief gewerkt aan wordt aan evenwichtig leiderschap. Dat vind je terug in Leadership- en Governance opleidingen, stage- en ervaringsplekken en coaching. Het project ontstond mede naar aanleiding van de afspraak dat in 2016 30% van de topposities in bedrijven bekleed moet worden door vrouwen. Een onderwerp dat ook WIFS regelmatig onder de aandacht brengt vanuit verschillende invalshoeken.  Professor Mijntje Lückerath gaf op het laatste WIFS event van 2015 nog maar weer eens aan dat ‘diversiteit’ een belangrijke bouwsteen is voor ‘High Performing Boards’.

Over de NCD
De NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) is een vereniging van, voor en door collega’s die investeren in beter leiderschap, te beginnen bij henzelf. Als CEO, Directeur, Managing Partner, DGA, Commissaris, Toezichthouder of welke naam voor leiderschap het ook mag hebben, wil men voor elkaar klaar staan als dat nodig is. Maar ook zet men zich actief in voor de wereld buiten onze organisaties.  Het NCD noemt dat ‘verantwoordelijk leiderschap’.

Het gaat de NCD primair om inspiratie en persoonlijke groei. Dat kan alleen als er een maximaal onderling vertrouwen is, waarin kwetsbaarheid normaal is. We weten maar al te goed dat van elkaar leren de meest effectieve manier is om zelf te leren. Net als we weten dat blijven leren een ‘must’ is (life time learning).
Daarbij is bewust en positief ondernemerschap de rode draad. Bewust omdat de NCD ook naar de effecten op langere termijn willen kijken. Positief omdat het vooral gaat over het willen pakken van kansen en het zoveel mogelijk vermijden van negatieve energie.

LeadershipNL
Sinds december 2015 geeft NCD een digitaal magazine uit:  LeadershipNL. De editie van februari 2016 staat in het teken van 'Future Proof' zijn, het jaarthema van de NCD in 2016. 

December 2015
Januari 2016
April 2016
September 2016

NCD evenementen in 2016

NCD organiseert jaarlijkse vele evenementen waar WIFS leden van harte welkom zijn : 

14 april  :  M/V Factor The Next Step!

Vrouwen aan de TOP, het blijft gedoe. Wat is nu het nut van zo’n database met zogenaamde topvrouwen? Gaat een 30% norm eigenlijk wel uitkomst bieden? Spelen die headhunters niet gewoon onder één hoedje met de ‘witte mannen van boven de 60’? Als NCD zien we het een stuk positiever. Een beetje bestuurder weet al lang dat een grotere diversiteit aan de top alleen maar betere resultaten geeft. Maar wat gaan we samen doen om de perfecte man/vrouw mix in het bedrijfsleven sneller te bereiken. Lees het persbericht na het evenement dat vertelt dat 22% van de mannen in de top een ondersteunende partner mist. 

25 mei : 18de Europese Corporate Governance Conferentie

Van Corporate Social Responsibility (CSR) naar Corporate Social Entrepreneurship (CSE). In één DAG alle lessen op een rij en een complete ‘How To’ aanpak aangereikt. Discussieer met Europese collega Directeuren, Commissarissen, Toezichthouders en Experts over NU en STRAKS! Er is een groeiende druk vanuit consumenten om als organisatie een maatschappelijk relevant doel te hebben (Purpose). Veel overheidsinstellingen eisen van leveranciers/partners dat ze maatschappelijk actief zijn. Corporate Social Responsibility (CSR) wordt een MUST!

5 juli, 4 oktober, 25 november : De Tech Quest, de tech & innovation start-up-tour

Tijdens de NCD Tech quest maak je kennis met ondernemers en professionals die vooruitzien en tegelijkertijd met hun voeten in de klei staan. Doeners waarbij innovatie dagelijkse kost is geworden. Èn de broodwinning van morgen. Je verkent onverwachte toepassingen en ontmoet verrassende vernieuwers. Hoe werkt een high tech boer? Wat kan een haven met 3D-printing? Wat zijn de mogelijkheden van robotisering in healthcare? Wat is de betekenis van Virtual reality in de bouw en hoe werkt een digitale proeftuin? Kortom: wie brengen de verandering al in de praktijk? En hoe doen ze dat?

vanaf 1 december
WIFS-leden kunnen tegen NCD-ledentarief deelnemen aan een prachtige opleiding van de NCD Acadamy : CHANGE Unlimited!  Bekijk hier de brochure

 

LAATSTE NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN

“Commissaris is een VAK met hoofdletters en daar hoort een passende beloning bij’ aldus Gerard van Vliet vanmorgen bij BNR. 

In deze uitzending stonden het gouden aandeel en de twee uitgestelde beursgangen centraal in het panel, bestaande uit Sjoerd Vollebregt (president commissaris Heijmans, Steven Schuit (hoogleraar corporate governance Nyenrode) en Gerard van Vliet.

Bekijk hier de uitzending:

http://ncd.nl/2018/04/ncd-bij-bnr-commissaris-is-een-vak/